Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php) is not within the allowed path(s): (/home/r42147educ:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 2

Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 2
Biblioteca Terra: Mirodeniile: piper, scortisoara, ghimbir, cuisoare, cardamonul
Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(/home/harrypotter/coduri/header.php) is not within the allowed path(s): (/home/r42147educ:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 11

Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 11

Mirodeniile
de Cipicuta



Condimentele sau mirodeniile se adauga la mâncaruri, pentru a le da sau a accentua gustul delicios, stârnind pofta de mâncare.

Unele plante, ale caror virtuti aromatice se datoresc uleiurilor eterice, cresc si în tara noastra: mararul, patrunjelul, leusteanul, tarhonul, anasonul, chimionul sau secarica, coriandrul, ienibaharul, cimbrul.

Cele mai apreciate mirodenii sunt aduse din tarile calde. Patria celor mai multe plante aromatice este Asia musonica, numita pe drept cuvânt de primii calatori „Tara mirodeniilor”.

Din vremurile antichitatii greco-romane si-au gasit mirodeniile drumul lor din India spre Europa. Ele veneau pe mare pâna la legendarul regat Saba (Yemenul de azi), iar de acolo, cu caravanele, prin pustiurile Arabiei, la Alexandria. În Evul Mediu, Venetia a luat locul Alexandriei. În Europa, produsele aromatice erau pretuite în aur.

Piperul (Piper nigrum) – este o liana târâtoare, ale carei fructe, grupate în ciorchini, verzi la început, rosii la maturitate, se înnegresc prin uscare. Patria piperului este India, mai precis Coasta Malabar. De aici a trecut în Persia, apoi în Grecia antica. Indienii l-au numit pippali, persanii i-au spus pippari, iar grecii si apoi romanii, i-au spus peperi.

Vanilia (Vanilla planifolia) – este o planta agatatoare din familia orhidee, originara din padurile mexicane, ajunsa în Europa dupa ce soldatii lui Cortez se ospatasera cu vestita „chocolatl” a aztecilor, mai gustoasa prin adaugire de vanilie. Fructele de vanilie, recoltate înainte de coacere si supuse unei maturizari fortate, au forma unor pastai negre, zbârcite.

Scortisoara – este scoarta aromatica, roscat-cenusie, rasa de pe ramurile mai multor specii de arbori si arbusti din genul Cinnammomum. Patria scortisoarei este Ceylonul (Sri Lanka).

Arborele-de-cuisoare (Eugenia caryophyllata) – este un arbore vesnic verde, ruda cu mirtul. Florile au un caliciu cilindric, de culoare rosie-purpurie, cu patru lobi si o corola roz-alba. Mugurii florali se usuca si se valorifica sub numele de cuisoare, nume justificat de înfatisarea acestora. Cuisoarele s-au bucurat de o deosebita atentie înca din antichitate: mumiile vechilor egipteni erau împodobite cu margele de cuisoare, în China eticheta impunea ca oricine se adresa prin viu grai împaratului sa mestece mai întâi cuisoare, în secolul VI Alexandru din Thales si alti medici romani prescriau ca medicament câte 5 – 8 cuisoare, iar bunicii nostri le foloseau împotriva durerilor de dinti. Azi, uleiul eteric de cuisoare, continând eugenol, este folosit în practica dentara.

Sofranul (Crocus sativus) – are stigmate galben-portocalii, care dau preparatelor culinare o frumoasa culoare galbena si o aroma placuta.

Ghimbirul (Zingiber officinale) – este o planta ierboasa, din padurile tropicale umede din Asia de sud, ai carei rizomi aromatici sunt folositi atât în alimentatie cât si în medicina.

Cardamomul (Elletaria cardamomum) – face parte din familia cruciferelor, fiind comun în India si Sri-Lanka, produce seminte aromatice cu gust picant, folosite ca si piperul si cuisoarele.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor naturii de Tudor Opris, Ed. Garamond, Bucuresti, 2000
Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(/home/harrypotter/coduri/footer.php) is not within the allowed path(s): (/home/r42147educ:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 47

Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 47

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/r42147educ/public_html/biblioteca/diverse/mirodenii.php on line 47